Gubbängen (metrostation)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Metro van Stockholm
Gubbängen
Het perron met de blik richting het noorden
Algemeen
Exploitant Storstockholms Lokaltrafik
Opening 1 oktober 1950
Reizigers 4.000 per dag
Constructie
Type Maaiveld
Perrons 1
Perronsporen 2
Tunnelbana
LijnRichtingVolgend station
Farsta strandHökarängen
Ligging
Buurt Gubbängen
Coördinaten 59° 16′ NB, 18° 5′ OL
Gubbängen (metro van Stockholm)
Gubbängen

Locatie van het metrostation Gubbängen

Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Gubbängen is een station van de Stockholmse metro op 6,7 kilometer ten zuiden van Slussen. Het wordt bediend door lijn T18

Tunnelbaneförstad[bewerken | brontekst bewerken]

Gubbängen werd in 1908 door de stad Stockholm gekocht, concrete bouwplannen werden echter pas na 1940 gemaakt. Het besluit uit 1941 om nieuwe buurten niet met een busdienst maar met een metro te bedienen leidde ertoe dat het metrostation integraal onderdeel werd van het ontwerp. Voortbouwend op de situatie die rond Brommaplan was gegroeid werden hier de voorzieningen en de dichte bebouwing rond het station gepland, waarmee Gubbängen de eerste Tunnelbaneförstad (Zweeds voor metrovoorstad) werd. Op de plankaart van Ture Ryberg van 20 mei 1944 loopt de metro van noord naar zuid midden door de wijk. De bouw van de wijk, die tegen de zuidrand van Tallkrogen aanligt, begon in 1945.

Station[bewerken | brontekst bewerken]

Het station werd op 1 oktober 1950 geopend als een van de elf aan de eerste volwaardige metrolijn van Stockholm. Voordat de metro geopend werd was buslijn 75 van Hökarängen naar het centrum de verbinding naar buiten de wijk. De wijk zelf werd in de eerste helft van de jaren 50 van de twintigste eeuw afgebouwd. Het station is ontworpen door Peter Celsing als integraal onderdeel van de eerste Tunnelbaneförstad. Het station kent zowel aan de noordkant als de zuidkant een ingang. Het toegangsgebouw ligt aan de noordkant boven de sporen aan de Herrhagsvägen. De toegang aan de zuidkant is bereikbaar via een voetgangerstunnel tussen de Gubbängstorget en de Knektvägen. Sinds 1994 staat het bronzen beeld De wachter van Ragnhild Alexandersson op het perron.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Gubbängen Metro station van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.